Socialt arbete med inriktning mot utredning och myndighetsutövning
På kursen socialt arbete med inriktning mot utredning och myndighetsutövning kommer vi varje vecka få jobba med olika målgrupper och göra en utredning. På måndag har man en föreläsning om målgruppen och på tisdag får man sitta två och två och göra en utredning. På onsdag har man handledning med Lillemor vår lärare där man kan ställa frågor och få hjälp med sin utredning. På torsdagar får man byta utredning med en annan grupp och göra en så kallad kollegiegransking.
En kollegiegranskning är ett sätt att öva på rättstillämpning och att öva sin förmåga att sammanställa ett utredningsmaterial (fallbeskrivning) till ett beslutsunderlag. Kollegiegranskning är vanligt förekommande i arbetslivet. Genom att kollegor först granskar och sedan ger konstruktiv kritik på genomförda utredningar hjälper man varandra att utveckla och höja kvaliteten i utredningsarbetet vilket förhoppningsvis ger ökad rättsäkerhet för den enskilde. Det är också ett sätt att ”ensas” i sina juridiska bedömningar på arbetsplatsen.
På fredagar har vi seminarium där vi går igenom den andra gruppens utredning och ger konstruktiv kritik på vad som var bra och vad man kunde göra bättre.
Att skriva en utredning är inte så lätt som man tror, utredningen ska vara överskådlig, tydlig och lätt att läsa. Vilket inte alla gånger är så lätt .Det är därför guld att vi får träna på att skriva utredningar och sedan ha kollegiegranskningar där man får tips och råd på hur man kan förbättrar sin utredning.