Sekretess – när hur och varför?

Hallå alla bloggläsare!

Hur mår ni? Själv mår jag toppen för idag börjar min två veckor långa julledighet. Idag hade jag en föreläsning om sekretess. Det var en väldigt nyttig föreläsning då det är viktigt för oss framtida socionomer att veta vilken sekrettes som råder och vilka handlingar som får ges ut och inte ges ut.

Det är faktiskt svårt att bedöma hur man ska hantera frågor om sekretess och tystnadsplikt praktiskt. Som medarbetare i socialtjänsten eller som kurator kommer man att få ta del utav känsliga uppgifter om personer som man vårdar eller ger service eller utreder. Personer som kommer till en ska ju kunna känna ett förtroende till oss och känna att personliga förhållanden inte lämnas ut till obehöriga.

Det finns dock tillfällen när man måste bryta mot tystnadsplikten. Om du t.ex. upptäcker missförhållanden och brister måste du göra en Lex Sarah anmälan. Tystnadsplikten regleras i offentlighets- och sekretesslagen OSL.

Det är inte alltid glasklart hur lagar ska tolkas, så vår föreläsare sa att det bästa att göra när man tvekar är att ta upp det med sin närmaste chef. Det är bättre att fråga sina kollegor eller sin chef ,än att chansa och sprida känsliga uppgifter till fel person.

Föreläsaren sa såhär att är du tveksam bör du hellre hålla tyst. Det är en god regel för oss inom socialtjänsten.

Nu är jag hemma i Göteborg och ska ladda batterierna ordentligt till nästa läsår. Jag hoppas ni gör detsamma. Ta hand om er och njut av ledigheten!

 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

socionomenparre.blogg.se

Min studentblogg där jag lägger upp allt som händer gällande studierna,studentlivet och allt som kretsar kring universitet.

RSS 2.0