PPU Termin 3
Idag hade vi PPU. Det var kul att träffa min basgrupp igen då man inte ser de lika ofta som man gjorde förr. Nu när vi gör utredningar jobbar man två och två och är inte i skolan lika mycket som man är annars.
Nu när vi går i termin 3 kommer temat för PPU:n att vara Etik. Etik i det sociala arbetet och etiska koder för socialarbetare. Vi pratade lite på PPU:n om vad vi ansåg att etik var.
Mats tog sedan upp två fall som vi sedan diskuterade i gruppen. Den ena handlade om en 24-årig man som är klient på en socialbyrå och har sedan något år två handläggare, dels en socialsekreterare för ekonomiskt bistånd, dels en socialsekreterare som han har regelbundna stödsamtal med. Den senare har han haft kontakt med i flera år och detta stöd tycks vara av stor betydelse i hans strävan att vara drogfri. När mannen en dag kommer till ett sådant stödsamtal är han uppsluppen och entusiastisk som aldrig förr. Först vill han inte säga varför han är så upprymd, men berättar till slut att han – tillsammans med sin bror – vunnit 50 000 kronor på en skraplott. Plötsligt har han alltså 25 000 kronor. Det framkommer dock att han bara har 10 000 kronor kvar; 15 000 kronor har gått till att betala en gammal ”knarkskuld”. Att summan har krympt grämer honom inte, han är tvärtom mycket lättad över att vara fri från hot om repressalier och han kan nu lämna alla gamla kontakter. Direkt efter detta stödsamtal ska han träffa sin handläggare av försörjningsstöd, men han förklarar för den första handläggaren att han absolut inte tänker berätta om lotterivinsten och ”skuldregleringen”.
-Hur bör socialsekreteraren som ger stödsamtal hantera denna information?
-Bör socialsekreteraren för ekonomihandläggning få veta?
- Bör sektionschefen informeras? Vad bör de i så fall göra med denna information?
- Spelar det någon roll hur hög vinsten var?
-Har det någon betydelse att huvuddelen av vinsten har används för att reglera en knarkskuld?
Det andra fallet handlade om en kurator på ett stort sjukhus som får en häpnadsväckande upplysning av en granne.En man, som tillsammans med sin fru står i kö för assisterad befruktning på sjukhuset, har suttit i fängelse för incest efter övergrepp mot både sin dotter och sin son. Mannen träffade efter strafftiden sin nuvarande fru. De har varit gifta en tid, men har inte lyckats få barn tillsammans. Nya hustrun vet enligt grannen inget om mannens brott. Kuratorns granne känner mannen väl och uppgifterna är utan tvekan pålitliga.
- Bör kuratorn kontakta sin kollega på den aktuella avdelningen på sjukhuset och berätta?
- Vad bör i så fall den kuratorn göra med informationen?
- Bör hustrun informeras?
- Bör man generellt kräva av ”patienter” i behandling mot barnlöshet att de ger tilllåtelse för sjukhuset att kontrollera brottsregistret?
-Vilka brott ska i så fall utgöra ett hinder för att få behandling mot barnlöshet?
Det var jätte kul att diskutera i grupp och höra hur de andra i gruppen tyckte och tänkte.
Tills nästa PPU träff ska vi själva berätta om etiska dilemman vi varit med om eller funderar på och diskutera de i gruppen.
